top of page
Kom op muziekles bij het Muzecollectief
Volg muziekles in Zutphen en Lochem
Muziekles Zutphen, Muziekles Lochem
Image by Chris Bair

Trompetles
in Zutphen of Lochem

Leer trompet spelen bij het Muzecollectief!

Leer trompet spelen

Een blaasinstrument met maar 3 knopjes, dat is de trompet. De 3 knopjes noemen we ventielen. Hiermee kun je de toon veranderen, maar er is meer nodig om verschillende tonen te kunnen spelen. Lipspanning en adem spelen een hele belangrijke rol. 

De trompet komt in veel verschillende muziekstijlen voor, denk aan popmuziek, jazz, latin of klassiek. De trompet kan als solo instrument te horen zijn of onderdeel zijn van een orkest of blazerssectie. 

​

De trompet heeft een erg herkenbaar geluid. Het leuke is dat je dit geluid ook nog kunt aanpassen met verschillende dempers.

​

Het is een uitdagend maar erg mooi instrument om te bespelen en kan in erg veel verschillende muziekstijlen gebruikt worden. Op trompetles leer je verschillende stijlen spelen.

 

Wil jij de trompet een keer proberen? Kom dan eens langs bij het Muzecollectief in Zutphen of Lochem.

Trompetles Zutphen en Lochem Muzecollectief

Tijdens de lessen leer je

De trompet, van helder en scherp tot warm en zacht

De trompet is een erg herkenbaar instrument. De klank van de trompet hoor je al snel boven het orkest uit. In de lichte muziek, zoals jazz of popmuziek, is de trompet vooral te herkennen aan de hoge tonen. Maar een trompet kan veel meer dan alleen hard, hoog en scherp klinken. Als je zacht blaast kun je ook een prachtige zachte warme klank creëeren. 

De trompet kent nog wat 'familieleden'. Zo heb je bijvoorbeeld een bugel die een warmere klank heeft. Een cornet die net iets kleiner is dan de trompet. Er zijn ook nog variaties zoals een C-trompet of een Es-trompet. De meest voorkomende trompet is toch wel de Bes-trompet. 

​

Om geluid te krijgen uit een trompet moet je op een bepaalde manier blazen. Dit noemen we ook wel 'buzzen'. Je zorgt er voor dat je lippen tegen elkaar trillen. Als je dit op het mondstuk doet zal er al een toon ontstaan. Als je het mondstuk vervolgens op de trompet schuift zal de trompet als een soort versterker functioneren waardoor je een mooi heldere klank krijgt. 

Doormiddel van ademsteun en 
lipspanning kunnen verschillende tonen gespeeld worden. Daarnaast kun je de tonen nog veranderen met behulp van de ventielen. 

​

Zoals je misschien wel weet is de trompet in zeer veel muziekstijlen te horen. In de popmuziek is de trompet vaak onderdeel van een blazerssectie. Dit kan dan een trompet met een saxofoon zijn of een trompet met saxofoon en trombone. De trompet komt ook voor in verschillende orkesten zoals harmonie-, fanfare of dweilorkesten. Ook kun je de trompet vinden in een bigband en natuurlijk als solist bij verschillende bands of orkesten.

Je kunt beginnen met trompetles als je je voortanden gewisseld hebt. Meestal is dat rond een jaar of 7 of 8. 

Onze docenten
bottom of page