top of page
linda_speulman2.jpg

Linda Speulman - docent dwarsfluit

 

Gegevens

Linda Speulman

www.lindaspeulman.com

Neem contact op

0641215959

Leslocatie

Zutphen

 

Informatie over het instrument

De dwarsfluit is een heel bijzonder instrument. Als enige van alle blaasinstrumenten bespeel je hem 'dwars', dus je houdt hem opzij van je, in plaats van recht voor je uit. En het is ook het enige blaasinstrument waarbij je het geluid alleen maar met je eigen lippen en je lucht maakt, zonder hulp van een rietje of iets dergelijks. Dat maakt de klank ook zo speciaal, want iedereen haalt op die manier een heel eigen geluid uit zijn dwarsfluit! 

 

De klank van de dwarsfluit wordt vaak warm en liefelijk genoemd, maar ook kan een fluit echt stralen boven een orkest uit, of mooi zilverig klinken in een klein ensemble of met een pianobegeleiding. Je hoort het al, een dwarsfluit is een echt samenspel-instrument. Hij past in allerlei orkesten, bands en ensembles. 

Als je een jaar op les zit kun je al meedoen met zo'n samenspelgroep. 

 

Het materiaal van de dwarsfluit is meestal zilver of een mengsel van metalen met zilver. Maar er zijn ook houten dwarsfluiten, en hele dure van goud...

Als je begint kun je een fluit huren, meestal is dat een verzilverde fluit. Voor kinderen die nog niet zo groot zijn zijn er speciale fluiten op kindermaat. 

 

In het begin ga je vooral oefenen om een mooi geluid uit de fluit te krijgen. Ik help je om de fluit op een handige manier aan je mond te zetten en ik leer je hoe je op je fluit moet blazen. Daarna gaan we je vingers op de goede klepjes zetten zodat je verschillende tonen kunt spelen.... en al gauw speel je je eerste liedjes!  

Als je thuis iedere dag een poosje oefent wordt het steeds leuker en makkelijker.

 

Informatie over docent

In 2015 heb ik mijn Masterstudie aan de Royal Academy of Music in Londen afgerond. Nu speel ik regelmatig in de grotere symfonieorkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest en Phion en hou ik mij veel bezig met kamermuziek. Benieuwd hoe ik speel? Op mijn website www.lindaspeulman.com staan een aantal fragmenten van mijn debuut cd!

Tijdens mijn studietijd in Londen bij William Bennett lag de nadruk vooral op het spelen van prachtige muzikale zinnen, met een open en expressieve klank. Deze kennis wil ik nu graag overbrengen op mijn eigen leerlingen.

Het is voor mij van groot belang om een sfeer te creëren waarin de leerling zich prettig voelt en durft te experimenten. Met behulp van gerichte oefeningen werken we aan het maken van een mooie klank en een goede coördinatie tussen vingers en articulatie. Ik wil dat de leerling dmv deze oefeningen zelf ontdekt wat er allemaal mogelijk is op de fluit waardoor het zelfvertrouwen van de leerling groeit en de passie voor het fluitspelen alleen maar zal toenemen. Ik ben ervan overtuigd dat het van groot belang is om een ontspannen setting te creëren waarin de leerling zich vrij voelt om met deze technieken aan de slag te gaan. Uiteraard vind ik het belangrijk dat de leerling muziek speelt die hij/zij leuk vindt. We kiezen samen repertoire dat aansluit op de wensen van de leerling. Ook speel ik veel samen met mijn leerlingen en komt het zelden voor dat we de les afsluiten zonder eerst een leuk duet samen te hebben gespeeld. Ik hoop de leerling een goede basis aan te leren waardoor zij hun hele leven plezier zullen hebben van muziek maken.

bottom of page