top of page
Arjo_Hovenberg_Hobo_Muzecollectief.jpg

Arjo Hovenberg - docent hobo

 

Gegevens

Arjo Hovenberg

Neem contact op

0313-421385

arjohovenberg@gmail.com

Leslocatie

Zutphen

 

Informatie over het instrument

De hobo is een houten blaasinstrument met een uniek en herkenbaar geluid. Het mondstuk bestaat uit een dubbelriet, twee kleine rietbladen die aan een messing buisje zijn vastgemaakt. Wanneer je op het riet blaast, gaan beide bladen trillen, waardoor de lucht die door de hobo stroomt ook gaat trillen en het kenmerkende, zangerige geluid van de hobo ontstaat.

Dit veelzijdige instrument wordt zowel in klassieke muziek als in populaire genres gebruikt. Het kan worden ingezet in verschillende soorten ensembles, zoals symfonieorkesten, harmonieorkesten en ensembles met diverse combinaties van strijk- en blaasinstrumenten.

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd (ongeveer 7 à 8 jaar) beginnen met hobo spelen. Er zijn speciale hobomodellen ontwikkeld voor jonge leerlingen als tussenstap naar een volwaardige hobo met volledig mechaniek.

Tegenwoordig zijn er uitstekende (studie-)instrumenten verkrijgbaar van verschillende exclusieve Franse hobobouwers tegen betaalbare prijzen. Voor jonge leerlingen wordt geadviseerd om de eerste paar jaar van hun instrumentale onderwijs een hobo te huren of via huurkoop aan te schaffen bij een gespecialiseerd hobo-atelier.

 

Informatie over docent

Na het behalen van mijn conservatoriumdiploma's als uitvoerend en docerend musicus (hobo, althobo en hobo d'amore), heb ik ervaring opgedaan in verschillende symfonieorkesten, waaronder Het Gelders Orkest. Als hobo-docent geef ik les bij diverse culturele instellingen en samenwerkingsverbanden in Gelderland.

Sinds mijn conservatoriumstudie heb ik mijn kennis en ervaring uitgebreid door middel van studies en cursussen over onderwerpen als houding, ademhaling, mondstand en sensomotorische ontwikkeling in relatie tot het bespelen van blaasinstrumenten. Met veel enthousiasme en passie deel ik mijn kennis van de hobo met mijn leerlingen. Ik wil zowel kinderen als volwassenen plezier laten beleven aan het bespelen van de hobo en hen aanmoedigen om deel te nemen aan ensembles en (harmonie)orkesten.

Ben je geïntrigeerd door het prachtige en unieke geluid van de hobo? Kom dan kennismaken met de hobo door een gratis proefles te volgen. Hobo spelen is al mogelijk vanaf 6 jaar, waarbij je begint met een junior hobo. In mijn lessen besteed ik aandacht aan houding, ademhaling en mondstand, en we spelen diverse muziekstijlen, van klassiek tot populair. Met de hobo kun je deelnemen aan symfonie- of harmonieorkesten, en aan verschillende soorten samenspelgroepen.

bottom of page