Nathasja van Rosse - gitaar

 

Gegevens

navanrosse@gmail.com

www.vanrosse.com

Leslocatie

Lochem

 

Informatie over het instrument

De klassieke of Spaanse gitaar is de gitaar die aan de oorsprong stond van alle andere versies van de Spaanse gitaar zoals de flamencogitaar, de archtopgitaar en de steelstringgitaar.

 

De kwaliteit van het bovenblad is van het grootste belang voor de klank. Massieve onderdelen vibreren beter en zorgen voor een betere projectie van het geluid. Het bovenblad moet aan de ene kant goed kunnen vibreren maar ook sterk genoeg om de spanning van de snaren op te vangen. Daarom kiest men bij de constructie van hoge-kwaliteitsgitaren voor sparrenhout, ceder of Spaanse pijnboom. Voor de achterzijde en zijkanten van de klankkast gebruikt men vaak palissanderhout (Rio, Indian, Madagaskar). De snaren van een klassieke gitaar worden gemaakt van nylon. In vroeger jaren van schapendarm.

 

Het klankgat wordt soms versierd met een rozet, hetgeen een restant is van de Moorse invloed op de gitaarontwikkeling.

 

We onderscheiden naast de moderne klassieke gitaar (model van Antonio de Torres Jurado), ook de renaissanceluit, de barokluit, de vihuela, die viersnarige (vierkorige) gitaar, de vijfsnarige (vijfkorige) gitaar en de romantische gitaar. De muziek voor deze instrumenten wordt ook uitgevoerd op de moderne klassieke gitaar, al gaat dit vaak gepaard met scordatura (verstemmen), transpositie of octaveren van bepaalde basnoten.

 

Andrés Segovia is de man die de klassieke gitaar terug op de concertpodia bracht in de 20ste eeuw. Bekende hedendaagse gitaristen zoals John Williams en Julian Bream volgden bij hem les. 

Informatie over docent

Nathasja leeft voor en met de gitaar en is naast concertgitariste en organisatrice al vele jaren een gepassioneerd docente. Dit resulteerde o.a. in het mooie eerbetoon dat de EGTA (European Guitar Teachers Association) haar gaf: de ‘docentenpluim'.

 

Zij heeft al menig talent ontdekt en opgeleid naar het podium en conservatorium in binnen- en buitenland. "Het is prachtig om de liefde voor muziek te zien opbloeien en een muzikant geboren te zien worden".

 

Nathasja kent de in's en outs van het festival-, concert- en podiumleven en begeleidt je graag daarbij.

 

 Naast haar masterclasses o.a maandelijks in Rotterdam bij de door haar opgerichte De Gitaaracademie, geeft zij regelmatig les in de mooie locatie van het Muzecollectief aan het Stadhuus in Lochem en op festivals.

Copyright © 2013-2019 · All Rights Reserved · Muzecollectief | Muziekles en samenspel in Zutphen, Gorssel en Lochem

Privacy en cookiebeleid Muzecollectief